Παυλόπουλος και Ματαρέλα επιβεβαίωσαν τη μακρόχρονη ελληνοϊταλική φιλία

Παυλόπουλος και Ματαρέλα επιβεβαίωσαν τη μακρόχρονη ελληνοϊταλική φιλία

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματτρέλα, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας, αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δυο λαών βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία, με κοινές αξίες και σε μια κοινή κουλτούρα καθώς και σε έναν κοινό πολιτισμό.

«Η Ελλάδα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ενωμένες θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ιταλό Πρόεδρο για την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, αλλά και για την θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξε στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2015, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται κοινά ιδανικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει, και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να συμπορευθεί με τον φίλο ιταλικό, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, για να υπερασπισθούν από κοινού το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνοχή της. «Ένα μέλλον, το οποίο είναι αρρήκτως συνδεδεμένο με την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ήθος και την προσωπικότητα του κ. Ματαρέλα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα εκτός από φίλους από την πολιτική έχει και πολλούς φίλους από τον χώρο της διανόησης και της νομικής επιστήμης και τόνισε ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα που εκφράζει κατά τρόπο εμβληματικό τις αξίες και τις αρχές του ιταλικού έθνους αλλά και των κοινών δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

«Η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη βάδισαν μαζί για να χτίσουμε έναν Πολιτισμό, πάνω στον οποίο στηρίζεται όλος ο Δυτικός Πολιτισμός σήμερα. Και αυτόν (τον Πολιτισμό) να είσθε βέβαιος ότι θα τον υπερασπισθούμε στο ακέραιο από κοινού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δυο λαών βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία, με κοινές αξίες και σε μια κοινή κουλτούρα, και σε έναν κοινό πολιτισμό.

«Τα παραπάνω δημιουργούν μια δυνατή φιλία αλλά και μια κοινή οπτική των διεθνών προβλημάτων. Μια κοινή οπτική, η οποία μας οδηγεί στην εκπόνηση κοινών στρατηγικών» σημείωσε ο κ. Ματαρέλα.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη η ΕΕ να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας των νέων ανθρώπων, ενώ αναφορικά με την μετανάστευση, τόνισε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μονάχα της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, με την ευκαιρία των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, να δοθεί η ευκαιρία για επανεκκίνηση του αισθήματος αλληλεγγύης, το οποίο θα πρέπει να διέπει την ΕΕ και τους λαούς της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρίσταντο ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.

Μετά το τέλος της κατ΄ ιδίαν συνάντησης των δύο προέδρων ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Το επίσημο γεύμα

Με αναφορές στην κοινή ιστορία και κουλτούρα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και στην αγαστή συνεργασία των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης που ταλανίζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώθηκε το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Προέδρου της ιταλικής Προεδρίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και της ιταλικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξήρε την προσωπικότητα και το δημοκρατικό ήθος του Ιταλού ομολόγου του, Σέρτζιο Ματαρέλα και πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποίαν οι χώρες μας και οι λαοί μας, βιώνουν, έστω και με διαφορετική ένταση ή και μορφή, την σύμπτωση δύο κρίσεων που προφανώς ξεπερνούν τα σύνορά μας, αφού τείνουν να πάρουν τα χαρακτηριστικά υπαρξιακών, κυριολεκτικώς, κρίσεων για την εποχή και το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρόκειται για την οικονομική και για την προσφυγική κρίση. Η πρώτη, ιδίως μέσα από την διεύρυνση των ανισοτήτων και την ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας -πρωτίστως των νέων- δοκιμάζει δεινώς την κοινωνική μας συνοχή. Ενώ η δεύτερη μας θέτει όλους, ως πραγματικούς Ευρωπαίους πολίτες, προ των ευθυνών μας, αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες, υπό όρους γνήσιου ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τους δε τρομοκράτες και εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας, ως εγκληματίες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι «στον δρόμο της αντιμετώπισης αυτής της διπλής κρίσης οι χώρες μας και οι λαοί μας θα πορευθούν ενωμένοι και αλληλέγγυοι, όπως άλλωστε επιβάλλει, αλλά και υπόσχεται η μακραίωνη -πλην μικρών χρονικώς περιόδων- συμπόρευσή μας στην λεωφόρο της Ιστορίας. Συμπόρευση, η οποία οδήγησε στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και του πολιτισμού που σήμερα καλούμεθα να υπηρετήσουμε ειλικρινώς».

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι: «Όντας λοιπόν κληρονόμοι του τριπτύχου που συνθέτουν η αρχαία Ελλάδα, η Ρώμη και η χριστιανοσύνη και έχοντας συναίσθηση του ότι οι τρεις αυτοί πυλώνες στηρίζουν σήμερα και το αέτωμα της δημοκρατίας και του πολιτισμού του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος, έχουμε το δικαίωμα, αλλά και το χρέος, να πορευθούμε από κοινού, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διπλής κρίσης που προανέφερα, ήτοι της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι τρία είναι τα βασικά μας προτάγματα:

-Πρώτον, πρέπει να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, έχοντας επίγνωση ότι για την Ευρώπη, την δημοκρατία της και τον πολιτισμό της, ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας πως η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.

– Δεύτερον -και συνακόλουθα- πρέπει να θέσουμε ως βάση και γνώμονα των σκέψεων και των ενεργειών μας το ιδεώδες της Δικαιοσύνης. Και κυρίως της συνιστώσας της εκείνης που αφορά την αναλογική ισότητα, που σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στην διάβρωση του κοινωνικού ιστού, την οποία προκαλεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και η γιγάντωση της ανεργίας.

– Τέλος, τρίτον, τα δύο προηγούμενα προτάγματα συνθέτουν το χρέος μας να υπερασπισθούμε το κοινωνικό κράτος Δικαίου, το οποίο είναι αναπόσπαστο τμήμα, όχι μόνο της δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας, αλλά της δημοκρατίας και του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τούτο υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος Δικαίου, υπερασπιζόμαστε την συνοχή και την προοπτική του όλου ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος, καθώς και την αποτελεσματική άμυνά του απέναντι σ’ όλα εκείνα τ’ απολιθώματα του φασισμού και του ναζισμού που το επιβουλεύονται».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, απευθύνθηκε στον ίδιο τον κ. Ματαρέλα, υπογραμμίζοντας: «Στο πρόσωπό σας, που εκφράζει ιδανικά τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης σας χώρας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, εμείς οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, αναγνωρίζουμε έναν εξαιρετικό σύμμαχο, τόσο στην κοινή μας διμερή πορεία στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, όσο και στην πορεία μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό όρους ουσιαστικής και ανυπόκριτης αλληλεγγύης. Γιατί είναι ακριβώς αυτή η αλληλεγγύη -που μας λείπει, δυστυχώς, σε κρίσιμους τομείς- η οποία μπορεί να θωρακίσει την Ευρώπη μας προκειμένου να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο, όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην αντιφώνησή του κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή και την εξαιρετική φιλοξενία, τόσο προς τον ίδιο, όσο και προς τα υπόλοιπα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν, υπογράμμισε με τη σειρά του, τους κοινούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η σχέση φιλίας μεταξύ των δυο λαών είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία, και πρόσθεσε ότι τόσο η Ιστορία, όσο και η Γεωγραφία, επεφύλαξαν κοινή πορεία για την Ελλάδα και την Ιταλία. Όπως παρατήρησε ο Ιταλός Πρόεδρος, Ελλάδα και Ιταλία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαχρονικών αξιών και αρχών, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός και κατ’ επέκταση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαχρονικές αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία, περιλαμβάνονται στην κοινή κουλτούρα Ελλάδας και Ιταλίας και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σημείωσε ο κ. Ματαρέλα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σύγχρονες προκλήσεις που δοκιμάζουν την ενότητα της ίδιας της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομική κρίση, όσο και το προσφυγικό, πυροδότησαν φυγόκεντρες δυνάμεις στους κόλπους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης κινήτρων, που θα τροφοδοτήσουν την ίδια την ιδέα της ΕΕ, που όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει απλά ότι «συνεργαζόμαστε», αλλά κυρίως ότι «ζούμε μαζί».

Μάλιστα, έκανε λόγο για την ανάγκη θετικών δράσεων στο πλαίσιο μιας ενωμένης ΕΕ, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης, και όχι σε κοντόφθαλμες πολιτικές, που προέρχονται από συγκεκριμένα συμφέροντα και έχουν περιορισμένη δυναμική.

Στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Σέρτζιο Ματαρέλα και της ιταλικής αντιπροσωπείας, παρακάθισαν επίσης, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από τον χώρο της διανόησης και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Από ιταλικής πλευράς, παρακάθισαν ο γενικός γραμματέας του ιταλικού ΥΠΕΞ, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Λουίτζι Μάρρας, καθώς και ο Πρόεδρος του ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Τσαμίχα

Documento Newsletter