Ουκρανία προς Ευρώπη: «Μην εφησυχάζετε από το αμερικανικό πακέτο βοήθειας»

Ουκρανία προς Ευρώπη: «Μην εφησυχάζετε από το αμερικανικό πακέτο βοήθειας»
Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρουν οβίδες για να βάλουν κατά των ρωσικών θέσεων στη γραμμή του μετώπου, κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 25 Μαρτίου 2024. Η έγκριση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός πακέτου 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο να λάβει μια έγχυση νέας δύναμης πυρός. Αλλά ο χρόνος περνάει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλη της τη δύναμη για να επιτύχει τα σημαντικότερα κέρδη της από την εισβολή μέχρι την προθεσμία της 9ης Μαΐου. (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Η στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία δεν πρέπει να διαλύσει την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, προειδοποιούν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της.

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε να στείλει δισεκατομμύρια περισσότερα σε βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά το μήνυμα του Κιέβου προς την Ευρώπη είναι σαφές: Εσείς δεν ξεφεύγετε από την υποχρέωση.

«Όλοι χαιρετίζουμε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ… Αλλά εμείς στην Ευρώπη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. «Η υπεράσπιση της Ευρώπης είναι πρωτίστως θέμα δικό μας, των Ευρωπαίων».

Οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν την υποστήριξη της αεράμυνας προς την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι στέλνει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot στο Κίεβο.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα μηνών, αλλά ημερών και εβδομάδων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια για την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Όμως η ανανεωμένη υποστήριξη της Ουάσινγκτον ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η πίεση από την ΕΕ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.

Μετά από μήνες κωλυσιεργίας, ένα πακέτο αμερικανικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρασε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και κατευθύνεται προς τη Γερουσία- μετά την έγκρισή του εκεί θα πάει πιθανότατα κατευθείαν στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Από το συνολικό ποσό, 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την Ουκρανία για την ανανέωση του οπλισμού, την αναπλήρωση των σιλό και τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για να μεταφερθεί ο οπλισμός από τις αποθήκες σε όλη την Ευρώπη και στο μέτωπο.

«Θα … δούμε … περισσότερες αμερικανικές παραδόσεις και τώρα και στη συνέχεια θα δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει το συνολικό υπολογισμό», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, 48 ώρες μετά την ψηφοφορία στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, λίγες χώρες της ΕΕ έχουν ανταποκριθεί δημοσίως στην έκκληση του Βερολίνου να στείλουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, αν και ένας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να επιλέξουν την υποστήριξη της αεράμυνας σε μη δημόσια βάση.

Ενώ υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα εδάφους-αέρος, τα αμερικανικής κατασκευής Patriots θεωρούνται από τους αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως η πιο αποτελεσματική επιλογή της Ουκρανίας για χρήση εναντίον της Ρωσίας. Έξι χώρες της ΕΕ διαθέτουν Patriots -η Γερμανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία- αλλά δεν είναι σαφές αν θα δοθεί κάποιο στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις να στείλει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Ο Τζόνσον, ο Σουηδός υπουργός, επικεντρώθηκε στις οικονομικές δεσμεύσεις για το γερμανικό πρόγραμμα, καθώς και στη δυνατότητα προσφοράς εξοπλισμού αεράμυνας πέραν των Patriots.

Η Ολλανδή συνάδελφός του, Kajsa Ollongren, έδωσε μια παρόμοια ευρεία απάντηση: «Κάνουμε τα πάντα, παρέχοντας τη χρηματοδότηση, αλλά και συμβάλλοντας [στην επιτάχυνση] της πραγματικής παράδοσης, διότι χρειάζεται σήμερα και όχι αύριο».

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας τόνισαν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν πρέπει να μειώσει την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων.

«Δεν μπορούμε να σκοντάψουμε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη ανακούφιση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη δράση … αλλά αυτό δεν αφαιρεί την πίεση από την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis στο POLITICO τη Δευτέρα. «Πρέπει ακόμη να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό».

Σε δήλωσή της στο Brussels Playbook μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η επιτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αποτελούσε ιστορική καμπή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα είχε τεράστιο κόστος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Αντιστεκόμενη στην ιδέα ότι η ΕΕ θα κάνει ένα βήμα πίσω τώρα που η Ουάσινγκτον ανέλαβε δράση, η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Είπα στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει την Ευρώπη να εντείνει περαιτέρω τη δική της στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυβέρνηση Μητσοτάκη – Υπόλογη για παρακολουθήσεις, διαφθορά, ελευθερία του Τύπου

Συναγερμός στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Εκκενώθηκε ο οικισμός (Video)

Τα παιχνίδια με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Δολοφονία Λυγγερίδη: Κλειδί ο «αρχηγός» που συνελήφθη στα Ιωάννινα – Στον Εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

Καιρός: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σήμερα λόγω σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών – Πότε φεύγει (LIVE)

Μαλαισία: Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στον αέρα – Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Το αφεντικό τρελάθηκε και νομίζει ότι έριξε τις τιμές

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter