Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024: Επιχορηγούμενες δράσεις ύψους 2.500.000 ευρώ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024: Επιχορηγούμενες δράσεις ύψους 2.500.000 ευρώ

Από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, 70 παραγωγές σε 12 περιφέρειες.

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το καλοκαίρι του 2024 με την 5η διοργάνωσή του που έχει ως άξονα την έννοια της σύγκρουσης όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τέσσερις θεματικές: Εσωτερική, Πολιτισμών, Συμφερόντων και Εν καιρώ πολέμου.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης , 25 Ιουνίου, η συνέντευξη Τύπου «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη.

Σκοπός του θεσμού, που μετράει ήδη πέντε χρόνια, είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς να επικοινωνήσουν τη δουλεία τους.

Κατά τη διάρκεια/σύγκλιση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ).

Αναλυτικά ανά κατηγορία χρηματοδότησης:

Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 34 προτάσεις

Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 29 προτάσεις

Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 7 προτάσεις

Επιλεχθείσες προτάσεις ανά τέχνη:

  • Μουσική : 25
  • Θέατρο : 19
  • Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους : 9
  • Χορός : 7
  • Εικαστικά/performance: 6
  • Μουσικό θέατρο : 4

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2024 ήταν:

Γιώργος Κουμεντάκης – Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες

Κωνσταντίνος Χατζής – Σκηνοθέτης

Δάφνις Κόκκινος – Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ

Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις

Αναστασία Γκαδόλου – Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή, από το ΥΠΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

Η καθηγήτρια Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

70 παραγωγές-68 αρχαιολογικοί χώροι-12 περιφέρειες

Για δύο ολόκληρους μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70
νέες παραγωγές–αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα πραγματωθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.

Αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικοί οικισμοί θα φιλοξενήσουν 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.

Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκινούν την Τρίτη 25/6 μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr.

Νέα ταυτότητα

Τη φετινή χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αποκτά νέα ταυτότητα, η οποία βασίστηκε στη χρήση συμβόλων του κλασικού πολιτισμού.

Η νέα ταυτότητα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό νέου λογότυπου, καθώς και τη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος: www.allofgreeceoneculture.gr.

Ο λογότυπος του θεσμού είναι εμπνευσμένος από τον αρχαίο κίονα, ενώ η σχεδίασή του παρουσιάζει τον κίονα σε μισό σχήμα, δημιουργώντας έναν σύνδεσμο µμεταξύ της αρχαίας
κληρονοµιάς και του σύγχρονου κόσµου µε έµµεσες αναφορές στον Γιάννη Μόραλη. Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ο θεσμός αποκτά τον δικό του σύγχρονο ιστότοπο ο οποίος είναι συμβατός με όλες τις κινητές συσκευές.

Οι χρήστες µπορούν να πλοηγηθούν στον ιστότοπο, να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για την κάθε παραγωγή ξεχωριστά, καθώς και να προκρατήσουν θέσεις για τις παραστάσεις.

Ο ιστότοπος παρέχει και τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν ηλεκτρονικά σε όλες τις εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται το σύνολο των παραγωγών ανά περιφέρεια. Στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τηλεοπτικό σποτ 2024

Το τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επιχειρεί να εικονοποιήσει την έννοια της σύγκρουσης μέσα από μια χορογραφημένη σύγκρουση σωμάτων πάνω στην έντονα δραματική μουσική του Τζουζέππε Βέρντι από την εισαγωγή της όπερας Μάκβεθ.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τη δύση στην ανατολή, από τη νεότητα στο γήρας, από τη σιωπή έως την κραυγή, από την εσωτερική έως τη σωματική πάλη, η έννοια της
σύγκρουσης κινηματογραφείται σαν μια νοητή γραμμή που συνδέει το ανθρώπινο είδος και τις διαφορετικές κουλτούρες μέσα στους αιώνες.

13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

Δεκατρείς νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη.

Αναλυτικά, οι νέοι χώροι του προγράμματος είναι οι εξής:

• Ανάκτορο Νέστορος, Πύλος

• Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, Μεσολόγγι

• Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας, Αύλειος χώρος
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
• Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια
• Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
• Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου
• Κάστρο Πάτρας
• Κάστρο Ρίου
• Κονάκι Προδρόμου, Καρδίτσα
• Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
• Προϊστορικός οικισμός Μύρινας Λήμνου
• Φρούριο Καζάρμα Σητείας

Δείτε το σύνολο των επιλεγμένων προτάσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2024 ΑΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ by Website Documento on Scribd

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter