Οι σακούλες με τα «μαύρα», το πρόστιμο εκατομμυρίων και ο «αθώος» Θέμος

Οι σακούλες με τα «μαύρα», το πρόστιμο εκατομμυρίων και ο «αθώος» Θέμος

Ο Θέμος Αναστασιάδης είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας, ο οποίος παρότι πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ή μάλλον με τις μαύρες σακκούλες υπό μάλης, κατάφερε να διαμορφώσει επικοινωνιακά την εικόνα του συκοφαντημένου αρχικά και στη συνέχεια του αθώου.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο, να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε αναφορά στη Βουλή για την υπόθεση με τα 5 εκατομμύρια του Θέμου Αναστασιάδη, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό συκοφάντη και τον εαυτό του αθώο. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο Αναστασιάδης πιάστηκε με χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, πως η έρευνα εναντίον του από το ΣΔΟΕ διήρκησε χρόνια, πως πλήρωσε για να σταματήσει η δίωξη εναντίον του και πως είπε ψέματα για την προέλευση των χρημάτων, μάλλον χάνεται στην σιωπή ή την παραπλανητική αφήγηση των ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως ο Θέμος Αναστασιάδης αποδέχθηκε τη φοροδιαφυγή και πλήρωσε τον αναλογούντα φόρο για να σταματήσει η δίωξη εναντίον του. Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος , όχι μόνο δεν είναι αθώος, αλλά θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο των χρημάτων που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει με το Πόθεν Έσχες του (περίπου 4 εκατομμύρια) μετά από καταλογισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αρκεί να καθαρογραφεί η απόφαση του Δικαστηρίου που περιέργως δεν έχει καθαρογραφεί μετά από επτά μήνες.

Στις 29 Οκτωβρίου 2007 ο Θέμος Αναστασιάδης δεν είχε καμιά όρεξη για πλάκα. Ούτε για καμένους εβραίους, ούτε για χαζές ξανθιές. Οι γάλλοι τελωνειακοί τον είχαν σταματήσει στον τελωνειακό σταθμό της Βαλάρντ, στα γαλλοελβετικά σύνορα. Πάνω του είχαν βρει τρεις επιταγές σε λίρες, δολάρια και ευρώ που αντιστοιχούσαν σε αξία 1.100.000 ευρώ. Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και πυροδότησε μια σειρά από δημοσιογραφικές αντιδράσεις. Οι δημοσιογράφοι ωστόσο τότε αγνοούσαν αυτό που πραγματικά συνέβαινε. Ο χαριτωμένος Θέμος δεν είχε απλώς μια ατυχία, αλλά έβλεπε να χαλάει η αλυσίδα της ζωής του, που εκτός από πλάκα με τους άλλους είχε χρήμα, κότερα, υπόγειες συμφωνίες, χλιδή και μερικές offshore για τον ίδιο. Υπήρχε ο κίνδυνος η κοινή γνώμη να τα μάθει ΟΛΑ.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια έληξε σχετικά γρήγορα. Οι γαλλικές αρχές αποδέχτηκαν πως ο Θέμος Αναστασιάδης μεταφέρει νόμιμο χρήμα. Τρεις μέρες αργότερα, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στα γραφεία του ΣΔΟΕ ενημέρωνε τον υπάλληλο που το δέχτηκε πως ο Θέμος Αναστασιάδης κάνει ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές. Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε μια διακριτική έρευνα, η οποία χτύπησε γρήγορα σε ένα άλλο περιστατικό.

Ο Θέμος Αναστασιάδης είχε πάει στο κατάστημα της τράπεζας ΒΝP BARIBAS στο Κολωνάκι στις 20 Ιουλίου 2007 κουβαλώντας σε σακούλες 4.973.500 ευρώ. Κατέθεσε στον λογαριασμό του 2.486.000 ευρώ και σε έναν άλλο που άνοιξε 2.487.500 ευρώ, τα οποία μπήκαν στις 23 Ιουλίου λόγω του προχωρημένου της ώρας. Η τράπεζα ρώτησε, όπως όριζαν οι κανονισμοί, από πού προέρχονταν τα λεφτά και ο Θέμος Αναστασιάδης είπε πως είναι ποσό που έδωσε ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης προκειμένου να αγοράσει μετοχές στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η τράπεζα ενημέρωσε για τη συναλλαγή, όπως απαιτούσε ο νόμος, την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά με 10 μέρες καθυστέρηση. Δεν ήταν η μόνη αβλεψία της τράπεζας. Ο υπάλληλος έπρεπε κανονικά να κρατήσει τις ταινίες από τις δεσμίδες των χρημάτων για να μπορέσει να ελεγθεί η προέλευσή τους αν γινόταν έλεγχος. Δεν το έκανε. Η τράπεζα φαίνεται πως έκανε μία ακόμη παραχώρηση μερικές μέρες αργότερα. Όταν το ΣΔΟΕ ενημέρωσε το υποκατάστημα πως θα κάνει έλεγχο στις θυρίδες του Θέμου, η τράπεζα επέτρεψε να τις ανοίξει πριν το κάνουν οι ελεγκτές. Έτσι, όταν έγινε η έρευνα, στις θυρίδες υπήρχαν μόνο μερικά Βίπερ και παλιά δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινή. Μάλλον μια επίδειξη ισχύος και όχι απαραίτητα χιούμορ από τον Θέμο Αναστασιάδη.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ εντόπισε πως 5 τουλάχιστον offshore εταιρίες είχαν σχέση με τον Θέμο Αναστασιάδη. Απο τον λογαριασμό στον οποίο είχε βάλει τα 2.487.500 ευρώ είχε κάνει στη συνέχεια ανάληψη ενός εκατομμυρίου και τα υπόλοιπα τα είχε καταθέσει σε λογαριασμό offshore εταιρίας. Η έρευνα του ΣΔΟΕ κατέληξε πως τα 5 εκατομμύρια που είχε καταθέσει στην τράπεζα BNP δεν είχαν προσδιορισμένη προέλευση. Δηλαδή δεν είχαν αναληφθεί από κάποιον λογαριασμό, πράγμα που σήμαινε ή πως κάποιος τα έδωσε σε μετρητά και σε σακούλες ή πως με αυτά είχε παραφουσκώσει κάποιο στρώμα στο σπίτι του.

Η έρευνα επίσης απέδειξε πως δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει ως έσοδα από τα εισοδήματά του. Άρα ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και δεν είχαν φορολογηθεί. Όταν κατέθεσε στο ΣΔΟΕ το υπόμνημα εξηγήσεων, συνέχιζε να υποστηρίζει πως είναι νόμιμα. Αναίρεσε ωστόσο το επιχείρημα που είχε προβάλει πως τα χρήματα προέρχονται από τον εφοπλιστή Λασκαρίδη, ο οποίος ήθελε να αγοράσει μετοχές της εφημερίδας.

Καθυστερήσεις, καλές συμπεριφορές και 19 δόσεις

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Θέμο Αναστασιάδη. Όσο ήταν σε εκκρεμότητα, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα συχνά έκανε δημοσιεύματα στα οποία αγιοποιούσε τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που είχαν την επιστασία της έρευνας. Τελικώς όμως εναντίον του Θέμου Αναστασιάδη, έστω και με καθυστέρηση, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ψευδή δήλωση πόθεν έσχες.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τελικώς αποφάσισαν πως 3.360.540 ευρώ από το σύνολο τον 5 εκατομμυρίων δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον Αναστασιάδη. Έπρεπε για αυτό να πληρώσει φόρο 1,6 εκατομμύρια. Εισαγγελείς που σχετίστηκαν τότε με την υπόθεση, σχολιάζουν πως είναι περίεργος ο τρόπος που το ΣΔΟΕ δέχθηκε εκ των υστέρων κάποια ποσά ως νόμιμα έσοδα του Αναστασιάδη με μεταχρονολογημένα παραστατικά. Έτσι ο Αναστασιάδης κατάφερε να δικαιολογήσει τμήμα του ποσού που δεν καλυπτόταν από το Πόθεν Έσχες του.

Τον Ιούνιο του 2013, τις ημέρες που έπεφτε μαύρο στην ΕΡΤ, ο Θέμος Αναστασιάδης έβρισκε λύση για το δικό του μαύρο. Αποδέχτηκε πως παρανόμησε και δέχτηκε να πληρώσει φόρο, ο οποίος τελικώς συμφωνήθηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια αξιοπερίεργη η ευκολία με την οποία έγινε αποδεχτό αυτό το ποσό, καθώς και η ρύθμιση την οποία αποφάσισε ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, να κάνει 19 δόσεις για τον φόρο και όχι έξι όπως προβλέπεται.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο Αναστασιάδης αντιμετωπίζει την πληρωμή του ποσού, δηλαδή την αποδοχή της παρανομίας του. Σε ανακοίνωσή του γράφει: «Δηλώνω πως θα εξοφλήσω μέχρι τέλους το τελικό πρόστιμο που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, έστω κι αν δεν τους χρωστούσα τίποτα εξαρχής.

Γιατί σίγουρα αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άλλοι Έλληνες, πιο αδικημένοι και κατατρεγμένοι από εμένα». Δηλαδή εμφανίζει το πιάσιμό του στη φάκα ως προσωπική του απόφαση να θυσιαστεί για το κοινωνικό καλό.

Εκατομμύρια και offshore σαν στραγάλια. Καταθέτει πέντε εκατ. ευρώ, παίρνει ένα εκατ. ευρώ μετρητά και τα υπόλοιπα πάνε σε offshore.

Ουσιαστικά η αποδοχή από την πλευρά Θέμου Αναστασιάδη της φορολόγησης σκοπό έχει την απενεργοποίηση των διώξεων εναντίον του, επειδή έχει πλέον πληρώσει. Να γλιτώσει δηλαδή το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και μία ακόμη καταδίκη. Με βάση το νόμο 2523/1997 του οποίου ζήτησε την εφαρμογή, αν κάποιος πληρώσει τον αναλογούντα φόρο και τα πρόστιμα σε ποσό για το οποίο φοροδιαφεύγει, εξαλείφεται το αξιόποινο. Συνεπώς ο Θέμος δεν κρίθηκε ποτέ αθώος. Πλήρωσε για να σταματήσει η δίωξη που υπήρχε εναντίον του

Μια απόφαση που θέλει επτά μήνες να καθαρογραφεί

Η εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης με την καταβολή του 1,1 εκατομμυρίου δεν γλιτώνει ωστόσο τον Αναστασιάδη από τον καταλογισμό του συνόλου του ποσού των περίπου 4 εκατομμυρίων. Δηλαδή η Εισαγγελία ενημέρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο πως ο Θέμος Αναστασιάδης υπόκειται στις διατάξεις για το πόθεν έσχες ως δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση πόθεν έσχες και βρεθεί με χρήματα τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει, τότε τεκμαίρεται πως τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν αφού ο ελεγχόμενος επωφελήθηκε της ιδιότητας που είχε ως δημοσιογράφος, εφοριακός, δικαστικός κλπ. Έτσι με πράξη καταλογισμού ζητείται να επιστρέψει το σύνολο του ποσού, κάτι που δεν ισχύει για όποιον δεν κάνει δήλωση πόθεν έσχες.

Ο Θέμος Αναστασιάδης προσπάθησε με προσφυγές του να αποφύγει τον καταλογισμό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 29 Ιουνίου 2016 , το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίασε για να αποφασίσει αν πρέπει να κατλογίσει το ποσό στον Αναστασιάδη. Ο Εισηγητής Σταμάτιος Πουλής, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Αναστασιάδη, να μην θεωρηθεί υπόλογος του Δημοσίου δηλαδή να μην πληρώσει. Παρ όλα αυτά η πλειοψηφία του δικαστηρίου απόφάσισε κατά του Θέμου Αναστασιάδη. Από τις 29 Ιουνίου όμως, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να καταλογιστεί στη ΔΟΥ το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο Θέμος Αναστασιάδης. Μία ακόμη καθυστέρηση και ταυτόχρονα περίεργη πλευρά σε υπόθεση που αφορά το Θέμο Αναστασιάδη. Ο Θέμος τελικώς δεν έχει πλάκα.

Τα σκάφη και οι offshore του Θέμου Αναστασιάδη

Ως ιδιοκτήτης offshore εταιρειών αλλά και σκαφών αναψυχής εμφανίζεται ο Θέμος Αναστασιάδης. Όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Hot Doc, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να σχετίζεται, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με 5 offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις εταιρείες SEA CHIEF COMPANY, FRANEL TRADING, BLUE DREAM SHIPPING, EUROSOUTH και TURNBERRY. Μέσω μίας από αυτές φέρεται να έγινε η αγοραπωλησία των γιοτ που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Επίσης σε μία από αυτές ο Θέμος Αναστασιάδης κατέθεσε περί το 1,5 εκατ. ευρώ από το ποσό με το οποίo εμφανίστηκε στην BNP Paribas την επίμαχη περίοδο.

Ο Θέμος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να διαθέτει και δύο σκάφη αναψυχής. Τα σκάφη ανήκουν στην εταιρεία ΑΡΘΡΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ και φέρουν τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα του. Το ένα ονομάζεται BYRON (o πατέρας του) και το άλλο ΑΛΙΚΗ (η μητέρα του). Μάλιστα το τεκμήριο για το BYRON εκτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου. Στις εξηγήσεις που έδωσε ο Θέμος Αναστασιάδης, ανέφερε τα σκάφη αυτά ως «εμπορικά» που τα χρησιμοποιεί η ΑΡΘΡΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας περισσότερες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα ζήτησαν να ενημερωθούν εάν τα δύο σκάφη του κ. Αναστασιάδη έχουν απογραφεί στην υπηρεσία τους ως επαγγελματικά. Το υπουργείο απαντά πως «τα πλοία δεν φαίνεται να έχουν απογραφεί ως επαγγελματικά πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης». 

Documento Newsletter