«Πακιστανέ, τι ψάχνεις εδώ πέρα; Θα σε γαμήσουμε. Θα σε κάψουμε ζωντανό. Πού θα τρέξετε να κρυφτείτε τώρα;» Οι εκφράσεις ανήκουν στους πέντε δράστες οι οποίοι το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου έδρασαν σαν τάγμα εφόδου εναντίον του Πακιστανού εργάτη γης Ασφάκ Μαχμούντ και ενός συναδέλφου του στην Γκορυτσά Ασπροπύργου. Συναντήσαμε τον Μαχμούντ στο σπίτι φίλου του που τον φιλοξενεί.
Το βλέμμα του φανερώνει τον τρόμο που έζησε. Φανερά καταπονημένος, δυσκολεύεται να περπατήσει. «Είναι που ζαλίζομαι συνεχώς» μας εξηγεί. Στο πρόσωπό του φαίνονται τα σημάδια της δολοφονικής επίθεσης. Εχει μαχαιριά στο δεξί ζυγωματικό. Το αριστερό έχει κατάγματα από χτύπημα με σιδερογροθιά. Η μύτη του έχει σπάσει. Οσο μιλάμε συνειδητοποιούμε ότι είναι η ζωντανή υπενθύμιση ότι το φασιστικό πογκρόμ στην περιοχή του Ασπροπύργου δρα ασύδοτο –τελευταία οι επιθέσεις έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών–, σκορπώντας καθημερινά τον τρόμο μέσω χτυπημάτων και όπλων που χρησιμοποιεί ζωντανεύοντας άλλες εποχές.
«Είδα πέντε άτομα νεαρής ηλικίας να περνάνε από το χωράφι που μαζεύαμε πράσα. Μας προσπέρασαν και δύο λεπτά μετά οι ίδιοι ήρθαν τρέχοντας προς το μέρος μας. Ο φίλος μου κατάφερε να ξεφύγει. Εμένα άρχισαν να με χτυπάνε. Γρήγορα έπεσα κάτω, αλλά αυτοί συνέχισαν να με χτυπάνε. Κάποια στιγμή όταν ήμουν πεσμένος στα γόνατα ένας γύρω στα 18, με μπλε μπλούζα, έβγαλε μαχαίρι και με χαράκωσε. Με χτυπούσαν ανελέητα περίπου πέντε λεπτά». Η ανατριχιαστική περιγραφή του Μαχμούντ δεν είναι πρωτοφανής, αφού το τελευταίο διάστημα «έχουν δείρει περίπου 60 Πακιστανούς. Συνολικά οι δράστες των επιθέσεων είναι γύρω στους 30-35, αλλά οι πιο ενεργοί είναι 10-15 άτομα». Πλέον στην περιοχή «επικρατεί τρόμος. Υπήρχαν περίπου 150 Πακιστανοί εργάτες, αλλά λόγω φόβου είναι λιγότεροι από 100. Ακόμα και τα αφεντικά μας, που είναι Ελληνες, φοβούνται. Κανείς ποτέ δεν μας βοήθησε. Είμαστε μόνοι μας».
Ο Μαχμούντ αναγνώρισε δύο από τους δράστες από φωτογραφίες που του έδειξαν η αστυνομία και η πακιστανική κοινότητα: «Ο ένας ήταν ανήλικος. Κρατούσε σχολική τσάντα. Ο άλλος ήταν αυτός με την μπλε μπλούζα. Οι υπόλοιποι ήταν μαυροφορεμένοι. Ολοι ήταν το πολύ μέχρι 20 ετών». Ο Μαχμούντ, που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ, δεν έχει αποφασίσει για το μέλλον του: «Το σκέφτομαι αν θα επιστρέψω» μας λέει και στρέφει τα μάτια του στο πάτωμα. «Νομίζω όχι».
Για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Μαχμούντ η αστυνομία προχώρησε σε ταυτοποιήσεις τριών ημεδαπών την περασμένη Πέμπτη, δύο εκ των οποίων φέρονται να είναι ανήλικοι. Τα νέα στοιχεία τής ήδη σχηματισθείσας δικογραφίας και για άλλα αντίστοιχα περιστατικά που επεξεργάζεται η Εισαγγελία Ρατσιστικής Βίας αναμένεται να υποβληθούν άμεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις και να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών και για άλλους δράστες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εξακριβωθεί κατά πόσο οι νεαροί φερόμενοι ως δράστες σχετίζονται με κάποια φασιστική οργάνωση.
Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων
Ο Μαχμούντ δεν ήταν το μόνο θύμα. Την ίδια μέρα, όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ο 30χρονος Ουσμάν Μοχάμεντ φεύγοντας από το εστιατόριο όπου δουλεύει στη συμβολή των λεωφόρων Ηρακλείου και Τραλλέων δέχθηκε «επίθεση-λιντσάρισμα από ομάδα 10-12 ατόμων, ηλικίας 20-30 ετών. Τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε και να τον κλοτσάνε σαν αγέλη».
«Από τις αρχές του 2016 υπάρχει πραγματική άνοδος των ρατσιστικών επιθέσεων. Μόνο στον Ασπρόπυργο σημειώθηκαν το 2017 πάνω από 40 κρούσματα και από τις αρχές του 2016 πάνω από 60» αναφέρει στο Documento ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. «Ειδικά τον φετινό Μάρτη και Απρίλη ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ολα αυτά μέχρι να αρχίσουν μηνύσεις από τα θύματα και κινητοποιήσεις από συλλογικότητες, που σταμάτησαν προσωρινά το μπαράζ των επιθέσεων». Η αύξηση των επιθέσεων τους τελευταίους μήνες είναι εμφανής, αφού σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου «το 2014 σημειώθηκαν στην περιοχή δυο τρεις επιθέσεις και το 2015 ελαφρώς περισσότερες. Από το 2016 μέχρι και σήμερα πάντως τα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο είναι περί τα εκατό».
Οπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ, οι δράστες «είναι γνωστοί στα θύματα. Στις διαδηλώσεις στον Ασπρόπυργο και στην Γκορυτσά, τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο αντίστοιχα, είχαν παρουσία μαζί με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν στους μετανάστες και τους αντιφασίστες. Γυρνούσαν διαρκώς με ποδήλατα στον χώρο. Μετά τα γεγονότα οι ίδιοι πήγαν στον χώρο εργασίας και φωτογράφιζαν τους μετανάστες εργάτες για να τους τρομοκρατήσουν. Οπως φαίνεται, δεν έμειναν στις απειλές αλλά προχώρησαν σε επιθέσεις».
Στην περίπτωση του Μαχμούντ ο κ. Κωνσταντίνου κρίνει ότι «οι εν λόγω δράστες έχουν συμμετάσχει σε πολλές από τις επιθέσεις που έχουν γίνει στην περιοχή και είναι γνωστοί. Ηταν παρόντες στην αντιφασιστική διαδήλωση στην Γκορυτσά, ενώ συμμετείχαν ενεργά στις επιθέσεις που δέχθηκαν στις 17 Ιουνίου άτομα που συμμετείχαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα επειδή και τα θύματα τους αναγνωρίζουν. Δεν έπεσαν πρώτη φορά στην αντίληψή τους. Πάντως δεν είναι μόνο αυτοί οι πέντε οι δράστες των επιθέσεων, υπάρχουν κι άλλοι».
Ο κ. Κωνσταντίνου κρίνει ότι «υπάρχουν χρυσαυγίτικοι θύλακες στην τοπική αστυνομία. Αρκετά συχνά στο παρελθόν τα θύματα πάνε στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλουν τις επιθέσεις, όμως η αστυνομία αρνείται να τις καταγράψει ως ρατσιστικές, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για ληστείες ή για επίλυση διαφορών μεταξύ των εργαζομένων».
Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ ανέφερε στο Documento ότι τα ρατσιστικά κρούσματα βίας στον Ασπρόπυργο «αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν στην περιοχή περίπου 70-80 επιθέσεις εναντίον Πακιστανών, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας ενώ οι δράστες 20-30 ετών, κάποιες φορές και ανήλικοι, διασπασμένοι σε περίπου πέντε έξι ομάδες».
Ο πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και εναντίον της τοπικής αστυνομίας: «Τον Αύγουστο του 2016, ύστερα από περίπου 15-20 τραυματισμούς από επιθέσεις, αποφασίσαμε να καταθέσουμε μήνυση. Λίγες μέρες μετά, στις 22 Αυγούστου, φασίστες μπήκαν στο σπίτι δύο εκ των θυμάτων, του Αλί Ναβάζ και του Αμπντούλ Ραούφ, σπάζοντάς το και τραυματίζοντάς τους. Μάλιστα τους ρωτούσαν αν υπέβαλαν μήνυση. Αναρωτιόμαστε από πού έμαθαν για τη μήνυση. Υποθέτουμε ότι ενημερώνονται από την αστυνομία. Αλλωστε, αρκετά συχνά υπήρξε άρνηση για καταγραφή των κρουσμάτων ως ρατσιστικών επιθέσεων». Παράλληλα, ο κ. Ασλάμ υπογράμμισε: «Εχουμε παράπονα από τον δήμαρχο, που δεν καταδίκασε ποτέ τα περιστατικά ούτε μας έχει βοηθήσει κάπως».
«Κωλοπακιστανέ, θα σε σκοτώσουμε»
Στις 20 Ιουνίου 2017 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις, με καταγραφή διαδοχικών συμβάντων στην περιοχή του Ασπρόπυργου, ενώ ζητούσαν συσχετισμό των έξι δικογραφιών που σχηματίστηκαν για τα εν λόγω περιστατικά. Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Ρατσιστικής Βίας και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, που εκπροσώπησε τα θύματα, δήλωσε στο Documento: «Στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφεται ότι οι εν λόγω επιθέσεις έγιναν από πολλούς άντρες νεαρής ηλικίας που χρησιμοποιούσαν σιδερογροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια». Ο κ. Ζώτος κρίνει ότι το κίνητρο των επιθέσεων ήταν «εμφανώς ρατσιστικό, αφού υπάρχουν και αναφορές όπου οι δράστες έλεγαν “κωλοπακιστανέ, φύγε από εδώ αλλιώς θα σε σκοτώσουμε”».
Τα περιστατικά που υπάρχουν στη δικογραφία αφορούν επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάιο του 2017. «Ολα τα θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά δεχόμενα δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι και υπέστησαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Είχαν σπασμένα χέρια, πόδια και πλευρά». Ο κ. Ζώτος δηλώνει ότι «έχουν αναγνωριστεί από τα θύματα τέσσερις δράστες, τα ονόματα των οποίων δεν μπορούν να δημοσιευτούν γιατί κινούνται στα όρια της ανηλικότητας», κρίνοντας πως «ο συσχετισμός με τη Χρυσή Αυγή είναι άμεσος: στην ομάδα των ατόμων που συνελήφθησαν στα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στην αντιφασιστική πορεία στον Ασπρόπυργο ανήκει και ένα άτομο –ήδη κατηγορείται και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι– που είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή την ομάδα των συλληφθέντων αναγνωρίστηκε ακόμη ένα άτομο που ήταν πρωτεργάτης και δράστης επίθεσης που δέχθηκε μετανάστης τον περασμένο Απρίλιο. Σε βάρος του τελευταίου έχει σχηματιστεί δικογραφία. Και οι τέσσερις αναγνωρισθέντες δράστες είχαν συμμετοχή στα εν λόγω επεισόδια που συμμετείχαν και μέλη της Χρυσής Αυγής».
«Η εκτεταμένη κατάσταση των επιθέσεων στον Ασπρόπυργο υποδηλώνει οργάνωση» αναφέρει στο Documento η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. «Μολονότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας δραστών, αν χρειαστεί συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα στις επιθέσεις εφόσον τους ζητηθεί. Πάντως οι επιθέσεις εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές εκτός του Ασπρόπυργου, όπως στο κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή πέριξ των Πατησίων».
Ορμητήρια τα γραφεία της Χρυσής Αυγής
Ο κ. Κωνσταντίνου συσχετίζει ευθέως τις επιθέσεις με τη Χρυσή Αυγή: «Τα γραφεία της οργάνωσης στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι –στην περιοχή έχουν σημειωθεί φέτος περίπου 15 επιθέσεις σε βάρος εργατών μεταναστών, κυρίως πακιστανικής καταγωγής– χρησιμοποιούνται σαν ορμητήριο. Αντίστοιχα, στο Νέο Ηράκλειο, στη Νέα Ιωνία, στους Αγίους Αναργύρους και στη Λαμπρινή εμφανίζεται προσφάτως ενεργοποίηση ενός τάγματος που και παλιότερα είχε χτυπήσει μετανάστες. Συνολικότερα η εικόνα είναι ότι η Χρυσή Αυγή ανέστειλε τη λειτουργία των ταγμάτων εφόδου από τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της μέχρι και την έναρξη της δίκης το 2015».
«Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση με τάγματα εφόδου. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον τρόμο που αυτά προκαλούν. Οταν η δράση των ταγμάτων πάγωσε είδαμε ότι υπήρξαν εσωτερικοί τριγμοί στην οργάνωση και αποχωρήσεις ορισμένων πρωτοκλασάτων μελών της. Δεν είναι τυχαίο ότι ύστερα από αυτές τις αποχωρήσεις τα τάγματα εφόδου ξανάρχισαν τις επιδρομές». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ο τρόπος της επίθεσης της πενταμελούς ομάδας στον Μαχμούντ, δηλαδή «να κουβαλούν σιδερογροθιές και μαχαίρια, να κάνουν γρήγορη επίθεση και να εξαφανίζονται, είναι πρακτικές που παραδοσιακά ακολουθούν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Αλλωστε οι δράστες που αναγνωρίστηκαν από τον Μαχμούντ έχουν εντοπιστεί με φωτογραφίες στα επεισόδια που έκαναν και χρυσαυγίτες στην αντιφασιστική εκδήλωση στον Ασπρόπυργο τη 17η Ιουνίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία για σύνδεση των δραστών με τη Χρυσή Αυγή όταν έδρασαν από κοινού στις 17 Ιουνίου».
Φασιστική επίθεση στην ΠΕΝΕΝ
Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης δύο αφισοκολλητές της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) δέχθηκαν επίθεση ενώ κολλούσαν αφίσες για εκδήλωση με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οπως καταγγέλλει στο Documento ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Νταλακογιώργος, οι δύο αφισοκολλητές δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση έξω από τον Οίκο Ναύτη στον Πειραιά «από φασιστική ομάδα 10-12 ατόμων που επέβαιναν σε μηχανές και φορούσαν κράνη». Τα εν λόγω άτομα «ζήτησαν με αλήτικο τρόπο την παράδοση των αφισών και όταν υπήρξε άρνηση βιαιοπράγησαν εναντίον ενός από τους αφισοκολλητές». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, πίσω από την επίθεση βρίσκεται «η νεοναζιστική χρυσαυγίτικη συμμορία», επειδή «αφού έσκισαν τις αφίσες έγραψαν στο σημείο το όνομα και το έμβλημα της Χρυσής Αυγής, που δεν υπήρχαν προτού κολλήσουμε τις αφίσες». Ο πρόεδρος, που κρίνει ότι η επίθεση ήταν «στοχευμένη λόγω του περιεχομένου της εκδήλωσης», ανέφερε πως «εφόσον αναγνωριστούν οι δράστες από τα θύματα, βάσει φωτογραφιών μελών της Χρυσής Αυγής που έχουμε και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα κινηθούμε νομικά».