Μιχάλης Σάλλας: Η άνοδος και η πτώση του υπόλογου τραπεζίτη

Μιχάλης Σάλλας: Η άνοδος και η πτώση του υπόλογου τραπεζίτη

Οταν το ένδοξο παρελθόν …σκοντάφτει στο σκοτεινό μέλλον.

Μερικά χρόνια πριν, θα φάνταζε εξωπραγματικό, σε όσους τον κοίταζαν με δέος ή του αφιέρωναν «αγιογραφίες» – δημοσιεύματα, το γεγονός ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, θα αντιμετώπιζε σήμερα δύο διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σοβαρά αδικήματα.

Το ένα αφορά στις αποκαλύψεις του «Documento» για «παιχνίδι» με αγοραπωλησίες ακινήτων και αγορές μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ιδίου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο σε έρευνες της Δικαιοσύνης για «παιχνίδι» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν ζημία εκατομμυρίων ευρώ, αυτή τη φορά… προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς!

Όπως και να έχει, όποια κι αν είναι η κατάληξη της δικαστικής εμπλοκής που περιμένει από εδώ και στο εξής τον Μιχάλη Σάλλα, είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτη η ανοδική πορεία ενός ανθρώπου, έντονα πολιτικοποιημένου στο χώρο του ιστορικού Κέντρου, που κατόρθωσε να αναδειχθεί σε ισχυρότατο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας, για να φτάσει σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες και διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Πολιτικοποίηση και Ανδρέας Παπανδρέου

Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο. Παιδί μεσοαστικής οικογένειας, με πατέρα έμπορο, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του πάνω στην Οικονομετρία, ενώ στη συνέχεια δίδαξε στο γερμανικό πανεπιστήμιο, αλλά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση, εντάχθηκε στη νεολαία της Ένωσης Κέντρου και το 1974, τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης, σε ηλικία 24 ετών, γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφουν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος, ενώ υπήρξε και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, Διοικητής της ΕΤΒΑ, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Μέσα από αυτά τα «πόστα» και ιδίως από τη θέση του διοικητή της ΕΤΒΑ, ήρθε σε επαφή με όλους τους εκπροσώπους της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και πέρασε εύκολα από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας το 1989 την «Ιδιωτική Επενδυτική» ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών.

Απόκτηση και αλματώδης άνοδος της Πειραιώς

Το 1991, την περίοδο που έχουν αρχίσει οι αποκρατικοποιήσεις, ο πολυμετοχικός όμιλος που εκπροσωπεί ο Μιχάλης Σάλλας αγοράζει την τράπεζα Πειραιώς από την Εμπορική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία επαναλήφθηκε με την εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Την περίοδο της χρηματιστηριακής «φούσκας», μάλιστα, ο Σάλλας κατηγορήθηκε ότι, για να στηρίξει τον Σημίτη, ενεθάρρυνε τις προσδοκίες που ήταν διάχυτες εκείνη την εποχή για την άνοδο του Χρηματιστηρίου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «εμείς απαντάμε με τις επιδόσεις μας», αναφερόμενος στις επιτυχίες της Πειραιώς …

Και πράγματι, οι επιδόσεις της αρχικά ζημιογόνας Τράπεζας Πειραιώς είναι αξιοσημείωτες, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατορθώνει να περάσει σε μία περίοδο ανάπτυξης, με υψηλή κερδοφορία και το 1993 η τράπεζα βγαίνει στα Βαλκάνια, πρώτα στη Βουλγαρία και μετά στην Αλβανία. Το 1997 αρχίζουν οι πρώτες εξαγορές τραπεζικών δικτύων και τραπεζών και το 2000 ο όμιλος απορροφά τις Τράπεζες Χίου και Μακεδονίας – Θράκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα γίνεται η εξαγορά του 58% της ETBA Βank, η οποία τον επόμενο χρόνο συγχωνεύεται και απορροφάται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το 2012, κάνει το μεγάλο άλμα με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και την εξαγορά του συνολικού ποσοστού συμμετοχής της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα. Ένα χρόνο μετά, το 2013, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην απόκτηση όλων των καταθέσεων, των δανείων και των καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. Στις 8 Μαρτίου του 2015, ο Μιχάλης Σάλλας γίνεται πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Εμεινε στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2016, οπότε αποχώρησε οικειοθελώς για να …κάνει τόπο στα νιάτα

Για την εξαγορά της «αμαρτωλής» Αγροτικής, που βούλιαξε και λόγω των… θαλασσοδανείων στα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο Σάλλας επικρίνεται, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το «HotDoc», το τίμημα αγοράς ήταν μόλις 95 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η Πειραιώς αγόρασε την ΑΤΕ σε τιμή που άξιζε ένα από τα κτίρια της τράπεζας! Όπως προέκυψε από τα τότε «capital plans» της ΑΤΕ, μόνο το ιδιόκτητο συγκρότημα της τράπεζας στο Καστρί, όπου στεγαζόταν το κέντρο εκπαίδευσης, άξιζε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ιστορικό κτίριο της τράπεζας στην Πανεπιστημίου κοστολογούταν στα 23 εκατομμύρια! Παρά τις επικρίσεις, πάντως, ουδείς ενδιαφέρθηκε περαιτέρω…

Το 2016, ο Μιχάλης Σάλλας αποφασίζει να αποχωρήσει από το ΔΣ της Πειραιώς, υποστηρίζοντας ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το τραπεζικό σύστημα «χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων μάνατζερ, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή».

Και ενώ έφυγε με… δόξα και τιμή, δρέποντας τις δάφνες ενός λαμπρού και επιτυχημένου παρελθόντος, με προοπτικές συνέχισης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας από άλλα μετερίζια, μερικούς μήνες μετά ήρθαν οι αποκαλύψεις για τις έρευνες της Δικαιοσύνης και οι ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα! Όταν το ένδοξο παρελθόν… σκοντάφτει στο σκοτεινό μέλλον…

Ετικέτες

Documento Newsletter