Κυβερνητικοί πειραματισμοί με φόντο τις γεμάτες ΜΕΘ και ένα τρίτο κύμα

Κυβερνητικοί πειραματισμοί με φόντο τις γεμάτες ΜΕΘ και ένα τρίτο κύμα

Με την πανδημία να καλπάζει στη χώρα μας, τα κρούσματα να παραμένουν σε σταθερό τριψήφιο αριθμό και τους διασωληνομένους να καταγράφουν χθες, Τρίτη νέο αρνητικό ρεκόρ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και οι ειδικοί αναζητούν ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωση των μέτρων χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι σήμερα ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου αλλά και των καταστημάτων εστίασης ενόψει Χριστουγέννων ωστόσο, οι ειδικοί έχουν αναφερθεί ήδη σε ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα ξεσπάσει μετά τις γιορτές λόγω της χαλάρωσης των μέτρων οδηγώντας σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων. 

Σε αυτό το τρίτο κύμα έχει αναφερθεί τόσο η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υποστηρίζοντας πως θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, όσο και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης την ώρα που το δεύτερο κύμα παραμένει σφοδρό έχοντας γονατίσει τα νοσοκομεία με ρεκόρ θανάτων. Για τρίτο κύμα έχουν προειδοποιήσει όμως και οι διεθνείς Οργανισμοί Υγείας το οποίο πιθανώς να ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν στα κυβερνητικά στελέχη να συνεχίζουν να προετοιμάζουν το ΕΣΥ για τα χειρότερα, αφού θεωρούν πιθανό να υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων. Κάτι στο οποίο φαίνεται ότι συμβάλλει και η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την εποχιακή γρίπη.

Ανοδική η τάση στις ΜΕΘ

Και παρά το γεγονός πως συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες τρεις εβδομάδες από την εφαρμογή του Lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός όπως υψηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων. Οι θάνατοι έφτασαν για τρίτη φορά χθες σε τριψήφιο αριθμό (101), ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, που έφτασαν τους 565, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα μειώνονται, η επιδημία θα δίνει ωστόσο υψηλό αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων ως αποτέλεσμα των πάρα πολλών κρουσμάτων που κατεγράφησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Τονίζουν ακόμη ότι θα χρειαστεί μια δυο εβδομάδες μετά την πτώση κρουσμάτων για να δούμε την πίεση να μειώνεται στα νοσοκομεία. 

Αν και ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, προανήγγειλε την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, η απόφαση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Η εικόνα αυτή ωστόσο των νοσοκομείων αλλά και οι φόβοι για το τρίτο κύμα δεν σταματούν την κυβέρνηση η οποία συνεχίζοντας στη λογική του βλέποντας και κάνοντας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσει τα επόμενα σχέδια με την ελπίδα πως δεν θα ναυαγήσουν κι αυτά.

Όπως όλα δείχνουν τα σχολεία δεν θα παραμείνουν κλειστά πέραν της 7ης Δεκεμβρίου τουλάχιστον για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ενώ την ίδια ημερομηνία είναι πιθανό να ανοίξουν και τα εποχιακά καταστήματα προκειμένου να κινηθεί η αγορά όσον αφορά τα εποχιακά είδη.  

Τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο πιθανότατα να λειτουργήσουν μια εβδομάδα αργότερα μαζί και η έναρξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ για την εστίαση, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Σίγουρα πάντως δεν θα λειτουργήσουν μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ., ενώ εκ των πραγμάτων η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αποκλείει τον εσωτερικό τουρισμό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter