Η κατάθεση της εισαγγελέα Τζίβα για Μαρινάκη και «Noor 1»

Η κατάθεση της εισαγγελέα  Τζίβα για Μαρινάκη και «Noor 1»

Για πρώτη φορά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά τοποθετείται επίσημα για την υπόθεση του «Noor 1», τις καταγγελίες Γιαννουσάκη και την εμπλοκή Μαρινάκη, μέσα από τις επίσημες έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες του ισοβίτη για το «Noor 1», Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ότι η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα και ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης τον «πίεζαν αφόρητα» να εμπλέξει στην υπόθεση τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, παρουσιάζει σήμερα το Documento.

Είναι η πρώτη φορά που η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά τοποθετείται επισήμως με τις έγγραφες εξηγήσεις της στον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και εξιστορεί όσα διαδραματίστηκαν στις φυλακές Αυλώνα το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017 κατά τη συνάντησή της με τον ισοβίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις κινήσεις της, για τις οποίες ήταν ενήμερη η προϊσταμένη της, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, και –βέβαια– στη συνομιλία που είχε με τον ισοβίτη, το περιεχόμενο της οποίας –κατά την κ. Τζίβα– δεν έχει καμία σχέση με τους δικούς του ισχυρισμούς, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη με δεύτερο, συμπληρωματικό της υπόμνημα, το οποίο υπέβαλε εξαιτίας νεότερων «στοιχείων» που… θυμήθηκε να εκθέσει σε βάρος της ο κ. Γιαννουσάκης, η κ. Τζίβα του δίνει και μια πληρωμένη απάντηση στον ισχυρισμό του ότι του είχε δώσει και το τηλέφωνο του γραφείου της προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τον… ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας της οικονομικής αστυνομίας σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη.

«Για ποιον λόγο άραγε –αναρωτιέται στο συμπληρωματικό της υπόμνημα η κ. Τζίβα– αφού κατά τους ισχυρισμούς του ουδέποτε υπαινίχτηκε καν ότι ο κ. Μαρινάκης εμπλέκεται στην υπόθεση;».

Ειδικότερα:

Από τα στοιχεία που έχει το Documento για τη δικογραφία, η οποία έχει σχηματιστεί με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του Ευθ. Γιαννουσάκη σε βάρος του λιμενικού Παν. Χριστοφορίδη, που είχε διενεργήσει έρευνες για την υπόθεση του «Noor 1» αλλά και κατά της κ. Τζίβα, η οποία διενεργεί παράλληλες έρευνες για υποθέσεις λαθρεμπορίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την τυχόν σύνδεσή τους με την υπόθεση του «Noor 1» και τις «σκοτεινές» διαδρομές του, φαίνεται ότι:

Ο Ευθ. Γιαννουσάκης πιάνεται τελικά ο ίδιος στα δίχτυα των αντιφάσεων και των αλληλοσυγκρουόμενων ισχυρισμών του και προκαλεί εύλογες αμφιβολίες για το αληθές των καταγγελιών του ότι στήθηκε ολόκληρη συνωμοσία, με την εμπλοκή και κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να χτυπηθεί ο Βαγγ. Μαρινάκης. Κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει με όσα είχε πει ή υπαινιχθεί στις περιβόητες και καθόλου πια μυστικές καταθέσεις του.

«Θα βάλει να με σκοτώσουν»

Η σχετική έρευνα που διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εισαγγελέας αλλά και ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού διέπραξαν, όπως κατήγγειλε ο Γιαννουσάκης, το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (σε βαθμό πλημμελήματος) κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουλίου, με την υποβολή των εξηγήσεων της κ. Τζίβα, οι οποίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Καταρχάς η εισαγγελέας απαντά σε ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητάς της να λάβει κατάθεση από κρατούμενο στις φυλακές Αυλώνα ότι τα Εφετεία Αθήνας και Πειραιά ανήκουν σε μια εφετειακή περιφέρεια (άρθρο 243&3 ΚΠΔ).

Επισημαίνει ότι ο λιμενικός Παν. Χριστοφορίδης την είχε εγγράφως ενημερώσει από τον Αύγουστο του 2015 ότι ο Ευθ. Γιαννουσάκης του ζητούσε να τον επισκεφτεί στις φυλακές Αυλώνα για να δώσει περισσότερα στοιχεία για άγνωστους δράστες.

Για το βράδυ που η ίδια πήγε στις φυλακές Αυλώνα, φέρεται να τονίζει ότι ο ίδιος ο Ευθ. Γιαννουσάκης ζήτησε να δώσει επειγόντως κατάθεση, παρακαλώντας μάλιστα να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της γιατί φοβόταν για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Για το θέμα μάλιστα είχε ενημερωθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ευθ. Γιαννουσάκης ζήτησε να της μιλήσει κατ’ ιδίαν και της είπε ότι στην υπόθεση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης εμπλέκεται άμεσα ο Βαγγ. Μαρινάκης, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό που ο ίδιος τηρούσε σε τράπεζα στο Ντουμπάι για να καταθέτει χρήματα που αφορούσαν τη μεταφορά της ηρωίνης.

Της επέδειξε δε και αντίγραφο λογαριασμού, με ποσά τα οποία ο ισοβίτης ισχυρίστηκε ότι ήταν κατατεθειμένα από τον εφοπλιστή για τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου και ότι μάλιστα σε αυτόν τον λογαριασμό έχουν καταθέσει κάποιοι από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση. Αλλά ότι δεν μπορεί να καταθέσει γι’ αυτές τις χρηματικές καταθέσεις, που δεν αφορούν εμπορικές συναλλαγές, γιατί φοβάται ότι ο Βαγγ. Μαρινάκης θα βάλει ανθρώπους να τον σκοτώσουν.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η εισαγγελέας εξήγησε στον κρατούμενο ότι δεν γίνεται να τον αφήσουν να φύγει, όπως ζητούσε, στο εξωτερικό ύστερα από αναστολή εκτέλεση της ποινής του, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο ισοβίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία κατάθεση γι’ αυτά που της είχε πει προφορικά καθώς φοβάται για τη ζωή του κι αν ποτέ μαθευτεί αυτή η συζήτηση αυτός θα τη διαψεύσει.

Η κ. Τζίβα αποχώρησε τελικά από τις φυλακές, αφού πήρε μόνο μια φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού που της είχε αναφέρει ο Ευθ. Γιαννουσάκης, ενημερώνοντας τηλεφωνικά για όσα διημείφθησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ευθ. Γιαννουσάκης έδωσε κατάθεση στον Παν. Χριστοφορίδη εγχειρίζοντάς του αντίγραφο του τραπεζικού λογαριασμού.

Αργότερα ο ίδιος ο Γιαννουσάκης καταθέτοντας στο δικαστήριο που συζήτησε την αίτηση αναστολής του και την απέρριψε επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει καταθέσει το εν λόγω τραπεζικό εξτρέ από τα οποία θα προκύψουν στοιχεία.

«Εκανε το καθήκον της»

Στις 29 Ιουνίου καταθέτοντας σε υποστήριξη της μήνυσης του ο ισοβίτης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με την κ. Τζίβα, δεν μίλησε για «αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς». Αναφέρθηκε στο «εισαγγελικό της καθήκον» και τόνισε ότι « δεν μου άφησε την παραμικρή σκέψη ότι γνωρίζει ότι πάει να μπλέξει έναν αθώο άνθρωπο. Η πίεση που μου άσκησε θεωρώ ότι ήταν αντίδραση των πιέσεων που δέχτηκε, προκειμένου να έρθει στις 11 το βράδυ για να πάρει κατάθεση. Δεν μου άσκησε καμία μορφή εκβιασμού… ο λόγος που τη μήνυσα είναι η φράση του Χριστοφορίδη ότι η κ. Τζίβα θα έχει γνώση της παράνομης κατάθεσης που μου ζήταγε να δώσω».

Στις 24 Ιουλίου όμως δίνει συμπληρωματική κατάθεση, κατά την οποία υποστήριξε κάτι που δεν είχε αναφέρει σε προηγούμενες αναφορές – καταθέσεις του.

Ισχυρίστηκε ότι η κ. Τζίβα του είχε δώσει τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου στο γραφείο της στην εισαγγελία για να επικοινωνεί μαζί της για δύο λόγους:

Για να της πει τα ονόματα της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που θα δίκαζε την αίτησή του, προκειμένου να κάνει παρέμβαση υπέρ του αλλά και για να τον ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας σε σχέση με την οικονομική αστυνομία και οτιδήποτε άλλο σε βάρος του κ. Μαρινάκη.

Η απάντηση της εισαγγελέα στο νέο – όψιμο αυτό στοιχείο των καταγγελιών Γιαννουσάκη ήταν εύλογη:

Τα τηλεφωνικό νούμερο που επικαλέστηκε θα μπορούσε να το βρει πολύ εύκολα είτε από τον τηλεφωνικό κατάλογο είτε από το διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τα περί τηλεφωνικών επικοινωνιών τους, η κ. Τζίβα αναρωτιέται πώς γίνεται να συζητούσαν και να τον ενημέρωνε περί Μαρινάκη αφού ο ίδιος λέει ότι δεν της είχε αναφέρει ποτέ κάτι για τον εφοπλιστή, ενώ για τα περί πρόθεσης… παρέμβασής της στους εφέτες του τα επιστρέφει αναφέροντας ότι δεν χρήζουν σχολιασμού λόγω έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας.

Τρεις ημέρες πάντως μετά τη συμπληρωματική κατάθεση Γιαννουσάκη, συμπληρωματική κατάθεση με την οποία υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του ισοβίτη έδωσε και ο δημοσιογράφος Ελευθέριος Χαραλαμπόπουλος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο κ. Χαραλαμπόπουλος κατέθεσε και αυτός ότι υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Τζίβα – Γιαννουσάκη στο σταθερό στο γραφείο της στην Εισαγγελία Πειραιά. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέφερε και περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο τον κ. Γιαννουσάκη λέγοντας ότι, όπως του είχε πει ο ισοβίτης, είχαν μιλήσει με την εισαγγελέα αρκετές φορές και η συνολική διάρκεια των συνομιλιών ήταν τουλάχιστον 20 λεπτών. Κατέθεσε ακόμη, πάντα σύμφωνα με όσα του είχε πει ο κ. Γιαννουσάκης και συμπληρώνοντας τη δική του μαρτυρία, ότι ο λόγος που έδωσε η εισαγγελέας το τηλέφωνό της στα δικαστήρια στον ισοβίτη ήταν για να της δώσει τα ονόματα των δικαστών που θα δίκαζαν την αίτηση αναστολής του για να κάνει επέμβαση να την πάρει, αλλά μόνον αν έδινε κατάθεση σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη. Κι ακόμη ότι ο Ευθ. Γιαννουσάκης θα ζητούσε να αρθεί το απόρρητο αυτής της γραμμής για να προκύψουν οι κλήσεις από το σταθερό των φυλακών Αυλώνας όπου κρατείτο.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης και… ο Άδωνης

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης όμως δεν περιορίστηκε στην υποβολή της συμπληρωματικής κατάθεσης σε βάρος της κ. Τζίβα. Ολο αυτό το διάστημα έχει υποβάλει και τρεις αιτήσεις εξαίρεσης σε βάρος της (που έχουν απορριφθεί) επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, και την έρευνα του κ. Μπρακουμάτσου, ο οποίος αν και ολοκλήρωσε με τις καταθέσεις και τις έγγραφες εξηγήσεις έχει ακόμη τη δικογραφία ανοιχτή…

Γεγονός που κρατά σε «ομηρία» την κ. Τζίβα και δίνει τα περιθώρια στον ισοβίτη να καταθέτει τις αιτήσεις εξαίρεσης, αμφισβητώντας την αμεροληψία της, τακτική πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε πολλούς μεγαλόσχημους και μη που εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

Με τις απανωτές αιτήσεις εξαίρεσης καταφέρνουν να κερδίσουν χρόνο μπλοκάροντας, μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια συμβούλια, την εξέλιξη των ερευνών.

Και δίνοντας και τροφή για άσκηση πολιτικής τύπου… Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση, ως αυτεπαγγέλτως παρεμβαίνων εισαγγελέας «βάφτισε» τον χαρακτήρα του διερευνώμενου αδικήματος κακούργημα και δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόμενος στις τυχόν ευθύνες εισαγγελέα και λιμενικού ότι τα ποινικά αδικήματα παραγράφονται σε… 15 χρόνια.

Το πόσο σημαντικές είναι οι έρευνες που συνεχίζει παρά τα προσκόμματα να διενεργεί η εισαγγελέας αποδεικνύεται και από την πρεμούρα εν μέσω θερινών διακοπών, αυγουστιάτικα δηλαδή, του Ευθ. Γιαννουσάκη να καταθέσει αίτηση ζητώντας αντίγραφα της δικογραφίας που χειρίζεται η κ. Τζίβα, τα οποία ως απλός μάρτυρας που είναι δεν δικαιούται να λάβει.

Η αίτηση του απορρίφτηκε και ο ισοβίτης ή κάθε άλλος… ενδιαφερόμενος θα παραμείνουν με την αγωνία.

Documento Newsletter