Γιάννος Παπαντωνίου: Συνεχίζεται η δίκη για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τη μίζα

Γιάννος Παπαντωνίου: Συνεχίζεται η δίκη για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τη μίζα

Με την αγόρευση των εκπροσώπων του Δημοσίου,  οι οποίοι παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας, συνεχίζεται αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου,  ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον φίλο τους Ανδρέα Μπάρδη.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση της μίζας που κατά το κατηγορητήριο φέρεται να δόθηκε για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024. Τον περασμένο Ιούλιο ο εισαγγελέας της έδρας Αλέξανδρος Σπηλιώτης είχε εισηγηθεί  την ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) για το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου σε τράπεζες του εξωτερικού.

Κατά τον εισαγγελέα Σπηλιώτη τα χρήματα αυτά αποτελούν προϊόν δωροδοκίας του Γ. Παπαντωνίου από την Thales Nederland BV για την ανάθεση το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών στη γαλλική εταιρεία.

Το Documento είχε δημοσιεύσει έκθεση δύο ειδικών επιστημόνων που συντάχθηκε για λογαριασμό των ανακριτών τον Ιούνιο του 2019, η οποία περιέγραφε τη ροή του «βρόμικου» χρήματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονταν με το ζεύγος Παπαντωνίου και του προσωπικού φίλου και συγκατηγορουμένου τους Ανδρ. Μπάρδη.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Παπαντωνίου: Η ροή της μίζας των €2,5 εκατ. στον Γιάννο – Ο εισαγγελέας μιλάει για προϊόν δωροδοκίας με βάση έκθεση – κόλαφο

Να σημειωθεί ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης εάν ο Κώστας Βαξεβάνης και το περιοδικό Hot Doc δεν είχαν αποκαλύψει τη λίστα Λαγκάρντ, όπου ανάμεσα στους επώνυμους μεγαλοκαταθέτες «φιγουράριζε» και το όνομα της Στ. Κουράκου, συζύγου του Παπαντωνίου, με καταθέσεις 1,4 εκατ. ευρώ.

Η πραγματογνωμοσύνη που «καίει» τον Γιάννο

Οι δύο πραγματογνώμονες ήλεγξαν τα ευρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων (Παπαντωνίου, Κουράκου, Μπάρδη και Μπεκατώρου). Επίσης στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών τέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί νομικών προσώπων στα οποία ως πραγματικοί δικαιούχοι εμφανίζονταν οι κατηγορούμενοι είτε νομικών προσώπων συμφερόντων τους σε Ελλάδα, Ελβετία και Κύπρο. Στην έκθεση οι πραγματογνώμονες κατέγραψαν αναλυτικά τη ροή του χρήματος μέσων τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με τους κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών, τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν στον Ανδρ. Μπάρδη για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του. Πρόκειται για περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία εμφανίζονται να έχουν διακινηθεί από τον Ιούλιο του 2002 έως και τον Οκτώβριο του 2003.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «ο Ανδρέας Μπάρδης τηρούσε και τηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικά και ελβετικά ιδρύματα». Μέσω των λογαριασμών αυτών «βοήθησε το Γιάννο Παπαντωνίου να μεταφέρει χρηματικά ποσά που ο ίδιος είχε στην κατοχή του από την Ελλάδα στην Ελβετία, έτσι ώστε αυτά τελικά να καταλήξουν σε λογαριασμό με δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου στην τράπεζα UBS BANK AG της Ελβετίας».

Τα μετέφεραν χέρι με χέρι

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση των δύο πραγματογνωμόνων, ο Μπάρδης λάμβανε κατά διαστήματα από τον Παπαντωνίου χρήματα σε «φακέλους Α4». Τα χρήματα αυτά κατατίθεντο αρχικά σε λογαριασμούς που τηρούσε (ο Μπάρδης) στην ελληνική Eurobank μέσω «έμπιστων υπαλλήλων των εταιρειών του». Στη συνέχεια όμως, «με τη διενέργεια αλλεπάλληλων, συνεχών και σύνθετων τραπεζικών κινήσεων τα μετέφερε σε λογαριασμούς που τηρούσε στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK και UBS AG». Στόχος της μεταφοράς ήταν να «καταλήξουν τα χρήματα στον πραγματικό δικαιούχο». Δηλαδή στο ζεύγος Κουράκου – Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, από τις 25 Οκτωβρίου 2002 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2003 κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Μπάρδη στη Eurobank ποσά ύψους 2,004 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Παπαντωνίου του είχε παραδώσει προηγουμένως χέρι με χέρι τα χρήματα. Το ύψος των ποσών κυμαινόταν από 50.000 έως 120.000 ευρώ κάθε φορά. Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα χρήματα «αφού ομαδοποιήθηκαν, ή κατατμήθηκαν, ή αυτούσια, μεταφέρθηκαν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει στην απολογία του ενώπιον των ανακριτών ο Ανδρ. Μπάρδης «τόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την αρχική κατάθεση των ποσών όσο και για τη μεταφορά τους στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα (κατάτμηση και ομαδοποίηση) έγινε μετά από σύσταση του Γιάννου Παπαντωνίου».

Σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό του Μπάρδη στη Eurobank πιστώθηκαν χρήματα από τον Αύγουστο του 2002 έως και τον Απρίλιο του 2003. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν σε δύο λογαριασμούς στη UBS με δικαιούχο τον Μπάρδη. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται «τα χρηματικά αυτά τα ποσά αργότερα κατέληξαν σε λογαριασμό με δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου».

Στις 27 Ιουνίου 2002 συστάθηκε στην τράπεζα UBS AG της Ελβετίας τραπεζικός λογαριασμός με διαχειριστή και δικαιούχο τον Ανδρ. Μπάρδη. Μέσω του λογαριασμού διακινήθηκαν «κεφάλαια» τα οποία προήλθαν από μεταφορές χρηματικών ποσών από ελληνικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων Μπάρδη. Τα κεφάλαια αυτά τοποθετήθηκαν σε επενδυτικά προϊόντα και στη συνέχεια κατέληξαν κατά κύριο λόγο σε λογαριασμό με δικαιούχο τη Στ. Κουράκου, καθώς και σε ακόμη έναν τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχους τον Ανδρ. Μπάρδη, τη σύζυγό του Ειρήνη και τη Στ. Κουράκου.

Τρία και πλέον χρόνια μετά, συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου 2005, υπογράφηκε από το ζεύγος Μπάρδη ένα έγγραφο «ταυτοποίησης πραγματικού δικαιούχου». Σύμφωνα με αυτό ως πραγματική δικαιούχος οριζόταν η Στ. Κουράκου. Επίσης, σύμφωνα με την απολογία του Ανδρ. Μπάρδη, ο λογαριασμός αυτός ανοίχτηκε «καθ’ υπόδειξη του Γιάννου Παπαντωνίου». Στόχος ήταν «να διέλθουν από αυτόν χρήματα που αρχικά του έδωσε ο ίδιος (δηλαδή ο Παπαντωνίου) και στη συνέχεια να επενδυθούν σε ομόλογο». Μάλιστα το ομόλογο φέρεται να το είχε επιλέξει ο «ίδιος ο Παπαντωνίου».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας Αλ. Σπηλιώτη που πρότεινε την ενοχή των Παπαντωνίου, Κουράκου και Μπάρδη, το ποσό των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ αποτελεί προϊόν δωροδοκίας του Γ. Παπαντωνίου από την Thales Nederland BV για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Διαβάστε επίσης

Στο «φως» η έκθεση Ντράγκι για την ΕΕ – Το «καμπανάκι» για την οικονομία

«Αυλαία» στο θρίλερ της εξαφάνισης 28χρονου στην Καρδίτσα: Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε σε ποτάμι

Το ερώτημα της Μαρίας Καρυστιανού που θα έθετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Documento – Για έκτη χρονιά «κρύβεται» ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ακολουθεί μετά τη μομφή κατά Κασσελάκη – Το Συνέδριο και οι υποψήφιοι

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

«Καλώς ήρθατε στην πόλη του μεγαλύτερου εγκλήματός σας» – Πανό σε γήπεδο χόκεϊ στο Άουσβιτς (Photo)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter