Drift phonk: H μουσική trend του TikTok που ενώνει μια γενιά παρά τους γεωπολιτικούς διαχωρισμούς

Drift phonk: H μουσική trend του TikTok που ενώνει μια γενιά παρά τους γεωπολιτικούς διαχωρισμούς
AP Photo

Η παραγωγή μουσικής και τα είδη που γεννιούνται ανά διαστήματα αντανακλούν και ακολουθούν την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και η εποχή των social media παρά τα διαλυτικά κοινωνικά φαινόμενα που επιβάλλει ή που δημιουργεί τις συνθήκες για να ανθίσουν, έχει κι αυτή την δική της μουσική.

Το όνομα αυτής είναι drift phonk και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένας συνδυασμός down-tempo hip-hop, απειλητικού μπάσου, παραμορφωμένων ντραμς και δυνατών synth ή καλύτερα για όσους ξέρουν από genres, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά του hip-hop, του EDM, του metal και του dubstep. H drift phonk στην ουσία είναι ένα υποείδος του phonk που δημιουργήθηκε στην… Ρωσία και στις «διεθνείς» κοινότητες των χρηστών του TikTok που τότε δεν είχαν «χωριστεί» ακόμα με… πολεμικούς όρους. Η phonk είναι με την σειρά της μια υποκατηγορία της hip hop και της trap, η οποία όμως έχει σαν βασική αναφορά την hip hop σκηνή του Μέμφις των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1990.

Το phonk προϋπήρχε των social media, και κάπως βγήκε από την αφάνεια την δεκαετία του 2010. Το drift phonk, όμως ξεπήδησε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο ήχος που «ντύνει» διάφορα βιντεάκια της υποκουλτούρας των αγώνων ταχύτητας στο… TikTok. Στην ουσία έγινε η μουσική της γενιάς του TikTok και της πανδημίας και έδρασε καταλυτικά στο να σπάσει η μοναξιά της καραντίνας και της Covid για εκατομμύρια πολιτών ανά τον κόσμο. Το όνομα προέρχεται από το πάντρεμα της phonk μουσικής με βίντεο TikTok από αγώνες αυτοκινήτων (φυσικούς και διαδικτυακούς) που είναι γνωστοί ως drift.

@1c31cle hi #vsp #edit #driftcar #phonk #fypシ #phonkmusic #drifting kinda face rev ig / ib; @carlasantni ♬ som original – ju

Σημαντικό ρόλο στην διάδοση του drift phonk έπαιξε εκ των πραγμάτων η… άνοδος του TikTok, αλλά και η σταδιακή κυριαρχία του Spotify στον χώρο των μουσικών πλατφορμών. Σημειώνεται ότι το 2020 ήταν η χρονιά που το Spotify ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ρωσία ως μια νέα πλατφόρμα για τη διάδοση της ρωσικής underground μουσικής. Αυτή η σκηνή είχε επίσης αρχίσει να αγκαλιάζει το στιλιστικό ήθος του phonk από τις ΗΠΑ.

@swervegds #police #edit #brazilianfunk #brazilianphonk #fyp ♬ original sound – $WERVE!

Οι δυσοίωνοι ρυθμοί του drift phonk και οι αποσυντονισμένες (μετατοπισμένες από τον αρχικό τόνο) μελωδίες ταιριάζουν απόλυτα με την κουλτούρα των υπόγειων αγώνων δρόμου. Η σχέση μεταξύ του phonk και των βίντεο αγώνων βοήθησε στη διάδοση του στυλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα βρήκε θέση και στο franchise του Fast and Furious, με την κυκλοφορία του Drift Tape (Phonk Vol 1).

Παρά του περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την πλευρά των δυτικών εταιρειών στην Ρωσία (συμπεριλαμβανομένου του Spotify που έχει σταματήσει την παροχή των υπηρεσιών του), αλλά και από τις προσπάθειες δυτικών κυβερνήσεων για περιορισμούς στο TikTok, η διάδοση του phonk και συγκεκριμένα του drift phonk ακολουθεί τους κανόνες του διαδικτύου… δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του. Χαρακτηριστικό του ότι η διάδραση μεταξύ των διαφορετικών πλευρών στο διαλυμένο γεωπολιτικό τοπίο συνεχίζεται μέσω της… μουσικής της εποχής είναι πως η «ρωσική εκδοχή» του phonk βρήκε την θέση της στο βίντεο glambot (τεχνική λήψης) από τα Όσκαρ του 2024.

@hollywood.style Best glambots from the 2024 oscars.. #oscars #oscars2024 #anyataylorjoy #arianagrande #monetmcmichael #americaferrera #matthewmcconaughey #michelleyeoh #lizakoshy #glambot ♬ sonido original – NLS MODELS

Διαβάστε επίσης:

Google: Απέλυσε 28 εργαζομένους που διαμαρτύρονταν για σύμβαση 1,2 δισ. δολαρίων με το Ισραήλ

Ιράν: Κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία με στόχο να διαταράξουν την παραγωγή ιρανικών drones

ΟΗΕ: Απόψε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter