Αποκλειστικό: Αποχωρεί η Σοσιαλιστική τάση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αποκλειστικό: Αποχωρεί η Σοσιαλιστική τάση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr, αύριο τα στελέχη της λεγόμενης Σοσιαλιστικής τάσης του κόμματος σε σχετική συνέντευξη Τύπου στις 12:00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση φαίνεται ότι πάρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της άτυπης Πολιτικής Γραμματείας της τάσης πριν από μερικές ημέρες.

Τα στελέχη της τάσης σε μια πρώτη επαφή που είχε μαζί τους το Documentonews.gr δεν επιβεβαιώνουν την αποχώρησή τους ωστόσο σημειώνουν ότι «η συνέντευξη θα βγάλει είδηση» η οποία συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της άτυπης Πολιτικής Γραμματείας της τάσης ενώ αύριο στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αποφασίστηκε να απαντήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της τάσης Κ. Χρυσόγονος.

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση του Documentonews αν θα αποχωρήσει η σοσιαλιστική τάση από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «από ότι φαίνεται ναι. Δεν μπορώ να το σχολιάσω ακόμη».

Πάντως πριν από λίγες ημέρες τα στελέχη της τάσης είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 19 Ιουλίου μέσω της οποίας διατύπωναν αιχμές για την «παραγωγική ανάπτυξη της χώρας» σημειώνοντας παράλληλα ότι η «βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η ισόρροπη παραγωγική ανασυγκρότηση δε μπορεί ποτέ να επιτευχθεί, όταν δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής η πλατιά εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι λεγόμενοι «Πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόσφατα ασκήσει κριτική για την:

– καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό

– την επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση στα δημοτικά

– την αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη

Ενώ τον περασμένο Αύγουστο ζήτησαν τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή, των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου).

Τα μέλη της Γραμματείας της Τάσης είναι οι Κ. Χρυσόγονος, Σ. Πανταζής, Μ. Πετράκη, Ν. Μπαριτάκης, Π. Τριανταφύλλου, Ε. Ευθυμιάδης, Ρ. Σταυροπούλου, Α. Κοκορίκου, Ε. Βασιλάκη, Ε. Παπαδοπούλου και Γ. Αντώνενα. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν οι Κ. Ζαράγκα, Π. Σταυρίδης και Μ. Σπατιώτης.

Σύμφωνα πάντως με κομματικά στελέχη στην τάση είχαν απομείνει μόνο ο κ. Χρυσόγονος και «αυτός επί της ουσίας φεύγει» ενώ άλλα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη όπως ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, οι βουλευτές Αθανασίου, Πάντζας και στελέχη όπως ο κ. Κοτσακάς έχουν διαχωρίσει εδώ και καιρό τη θέση τους.  

Το πλήρες κείμενο της Σοσιαλιστικής Τάσης έχει ως εξής:

«Μετά την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 29.7.2017 και θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του σχετικού εσωκομματικού διαλόγου με έμφαση στις θετικές αναφορές της απόφασης για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1.Η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια. Προϋποθέτει σοβαρό σχεδιασμό, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ποσοτικοποιημένους στόχους και αποσαφήνιση των επιμέρους αναπτυξιακών δράσεων. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, καθώς και την βραδύτητα που παρατηρείται σε άλλες επενδυτικές δράσεις, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, αλλά και έλλειψης ανάλογων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

2.Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη χρειάζεται να θεραπευθούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως π.χ. οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης και τα ελλείμματα εσωτερικής και εξωτερικής δικαστικής ανεξαρτησίας. Πρέπει λοιπόν να πέσουν οι τόνοι και αντί για άγονες φραστικές αντιπαραθέσεις να μπει η κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους, για να βρεθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές και λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα αυτά. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες της δημοσίας διοίκησης και η γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στον υγιή ανταγωνισμό συνεχίζοντας την αντιπαραγωγική λογική ενός ολιγοπωλιακού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού και ενός συχνά άγονου συνδικαλισμού. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς στην κατανομή των πόρων, να την εξισορροπήσουμε με μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας δημοσίων αγαθών, αλλά και προώθησης της πολιτικής ως εργαλείου δημιουργικών αποφάσεων. Έχει σημασία να ανοιχτούμε στους πολίτες δίνοντάς τους τα μέσα να αμυνθούν ενάντια στην οικονομική κρίση. Το κυβερνητικό έργο οφείλει να σταθεί στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να δώσει λύσεις που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας. Η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποτρέπει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και συντηρεί την ύφεση στην οικονομία της καθημερινότητας.

3.Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη αλλά και δίκαιη, χρειάζεται να αρχίσουν να μετριάζονται οι υφιστάμενες δυσθεώρητες περιφερειακές ανισότητες. Χρειάζονται εκτός από ένα σχέδιο εθνικής παραγωγικής δράσης και προγραμματισμένες κινήσεις για τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών εκτός Αττικής και αυτές θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεδρίων περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να διεξάγονται. Η ανάπτυξη επίσης προϋποθέτει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί την προώθηση της αξιοκρατίας. Οι τελευταίες αποφάσεις για την σημαία στα σχολεία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

4.Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η ισόρροπη παραγωγική ανασυγκρότηση δε μπορεί ποτέ να επιτευχθεί, όταν δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής η πλατιά εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται μέσα από την πλατιά δημοκρατική παράταξη. Η επιτυχία του κυβερνητικού έργου θέτει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη μια διάχυτη δημοκρατία και μια αλληλέγγυα συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του 2013 για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Ζητούμε δημόσια, για μια ακόμη φορά, τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή, των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου)».

Documento Newsletter